GRØD - Lasse Skjønning

Grød. De fleste forbinder den gamle fattigmandskost, som noget kedeligt og klistret. Lasse Skjønning ser noget helt andet. Med samlet set fire butikker i København og Aarhus, og endnu en ny på vej i København, så vil successen for hans virksomhed GRØD ingen ende tage.

 

"En klog mand sagde til mig: ”Hvad vil du helst have: fem butikker, der kører sindssygt godt eller 50 butikker, som kører sindssygt halvgodt?” Svaret er jo meget simpelt”.

 

Da jeg fanger Lasse Skjønning, ejer af virksomheden GRØD, på telefonen en tirsdag morgen, er det med lyden af en engageret virksomhedsejer, der fortæller at han er trukket i malertøjet sammen med medarbejderne. De er i gang med at male de ny-renoverede lokaler, som satte rammerne for den første GRØD-butik for fem år siden.

 

 "Gør det fordi du brænder for det” - Lasse Skjønning, GRØD

 

Med endnu en butik på vej på Frederiksberg i København, er det gået lynhurtigt for GRØD – faktisk så hurtigt, at der nu skal lidt ro på: ”Det, som vi allerede er lidt i gang med, og som vi også kommer til at bruge næste år på, er, at vi skal have fuldstændig styr på hele virksomheden fra A til Z. Selvom man måske gerne vil trykke lidt mere på speederen i løbet af 2017 og åbne 2-3 forretninger mere, så tror jeg ikke, at det kommer til at ske. Først og fremmest er hovedprioriteten, at der skal investeres tid, energi og penge i at få styr på alting”.

 

Selvom der skal ro på i det kommende år, så er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at alt fremover skal tages stille og roligt. Lasse Skjønning fortæller, at roen og overblikket sagtens kan blive et springbræt for at kunne trykke endnu mere på speederen. Samtidig er han også åben over for tanken om at rykke til udlandet og åbne butikker. Dog pointerer han, at det vigtige lige nu er, at kvaliteten er i orden, og at budskabet ikke falder igennem. Organisationen skal simpelthen spille et hundrede procent.

 

At være afhængig af grød

”I Danmark har vi en rigtig lang tradition for at spise grød, og det har været en vigtig del af vores kost og ernæring og overlevelse i Danmark i tusindvis af år, og vi glemmer måske lidt den vigtige funktion, det har. På trods af dét, er der jo stadig spor af det i vores kultur – risengrød til jul, rødgrød med fløde osv. Det er jo i den grad en del af vores nationale selvopfattelse, selvom vi forbinder det med noget klistret og kedeligt, som man tidligere kun spiste for at overleve”.

 

Når man interviewer Lasse Skjønning kan man hurtigt mærke, at GRØD virkelig er noget han brænder for. Hele grundstenen for virksomheden ligger i hans helt egen erfaring og glæde for grød – noget som han har brugt de sidste fem år på at fortælle resten af Danmark om.

 

 

”Det er lidt ærgerligt, at grød kun er noget man spiser som syg og gammel. Det kan være så meget andet end havregrød. Jeg fandt ud af, at hvis man tør at nytænke den måde, man laver grød på – at bruge nogle ordentlige råvarer og angribe grøden på samme måde, som man angriber hvilken som helst anden gourmet-ret, så kan det blive sindssygt lækkert”. Og det er netop dét, der er missionen med GRØD – at redefinere den måde vi danskere tænker og ser grød på.

 

’Learning by doing’ er vejen frem

Da Lasse Skjønning for fem år siden åbnede den første GRØD-butik i Købehavn, var han 21 år og havde ingen faglig relevans for hverken at åbne restaurant eller være virksomhedsejer. Ifølge ham selv kunne han bare godt lide at lave grød og lave mad. Selvom Lasse er blevet en mere erfaren iværksætter med årene, så betyder det ikke, at han ved alt om, hvordan tingene skal foregå:

 

”Det er ikke lang tid siden, at jeg begyndte at blive introduceret til begreberne lønprocent og købsprocent, som måske er nogle af de mest vigtige parametre, man overhovedet kan måle og veje sådan en type virksomhed, som jeg har, på. Det har været meget ’learning by doing’ for mit vedkommende. Jeg er helt sikker på, at det er den måde, man lærer mest muligt og hurtigst muligt, fordi det er ’hands on’ hele tiden. Det er kontant afregning, hver gang man tager en beslutning om noget. Samtidig kan man også se konsekvenserne af det, hvilket jo er noget helt andet end at sidde og læse en bog”.

 

Det hele er stadig en læringsproces, og selvom han er blevet dygtigere og klogere på sig selv og på alt hvad der hedder økonomi, ledelse, overordnet strategi, HR-strategi, PR, sociale medier osv., så er det vigtigt at huske, at det stadig, ifølge Lasse selv, er utroligt angstprovokerende at være selvstændig. Han er ikke bange for at fortælle, at dét at være selvstændig både tynger en rigtig meget, at det er et konstant pres og at han måske selv er blevet fem år ældre fem år for tidligt. På trods at alt det, kan man stadig mærke begejstringen i hans stemme, når han fortæller:

 

”Det er jo det vildeste at starte sit eget – at starte noget du brænder for og som, imod alle odds, får stor interesse og har glade kunder. Det er en oplevelse, man sjældent kan sammenligne med andre oplevelser i sit liv. Det er jo kærlighed og følelsen af at lykkes”.

 

Husk at finde balancen

Når man har så stor succes som Lasse Skjønning, så er der især én ting, som er vigtig – at komme helt ned på jorden igen. At gå til psykolog, når der er brug for det, at have mentorer, at holde weekend og helt generelt at passe på sig selv. Det er nogle af de ting, som han især lægger vægt på, og som han samtidig er sikker på, også afspejler sig i virksomheden.

 

 

”Jeg tror, at det er rigtig vigtigt at komme ned og finde balance. For mig har passion betydet ekstremt meget. Der er nogle gange, hvor jeg føler, at jeg ikke arbejder – og det er jo fedt. Men at finde balance i sit arbejde, det lærte jeg relativt tidligt: at huske at hygge sig, at lave noget andet og passe på sig selv. Hvis man som iværksætter efter ti år kigger tilbage og tænker: ”Fedt nok, nu har jeg tjent en million kroner og jeg kører rundt i en fed bil” – det kan jo godt være målet for nogle, men hvis du har haft det ret nederen i hele den tiårs periode, så er det måske ikke så fedt. Det er hvert fald ikke det værd for mig”.

 

Et af Lasse Skjønnings største råd er, at tage fat i noget, hvor man føler, at man kan gøre en forskel, noget som man er rigtig god til eller noget, hvor man har en anden verdensopfattelse, som man kan vise til andre. Samtidig påpeger Lasse, at man skal huske at holde sit arbejde på et niveau, hvor man ikke tager for mange risici til at starte med: ”Det er fint at drømme, at være passioneret og at have en god idé, men uanset hvor meget du lægger i det, kan du ikke være sikker på, at bare fordi du er passioneret, så er det også en god forretningsmodel. Så det handler om at holde omkostningerne lave fra starten, eller at sætte en eller anden form for realistisk målsætning omkring, hvor meget tid, penge og energi man vil bruge på det”.

 

Man kan give nok så mange råd, og som Lasse Skjønning selv påpeger overfor mig; ”Det har de nok hørt før”. Der er alligevel én ting, som ikke er til at komme udenom – noget som han selv mener, er noget at det vigtigste: Man skal gøre det fordi man brænder for det. ”Det er der, talentet er størst, det er der, energien er størst, og det er der, drivkraften er størst”.